Etter forvaltningsloven § 13 har tjenesten i den offentlige forvaltning taushetsplikt om
- Personlige forhold og visse opplysninger som knytter seg til næringsvirksomhet.
- Brudd på lov eller instruksjons festet taushetsplikt er straffbart etter straffeloven § 209 ‐210.
Videre vises det til Lov om barnevern § 13‐1, 1.ledd:
Enhver som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan, en institusjon, et senter for foreldre og barn eller et omsorgs senter for mindreårige etter denne loven, har taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13 til 13 e. Overtredelse straffes etter straffeloven § 121.
Taushetsplikten gjelder også fødested, fødselsdato, personnummer, statsborgerforhold, sivilstand, yrke, bopel og arbeidssted. Opplysning om en klients oppholdssted kan likevel gis når det er klart at det ikke vil skade tilliten til barnevernstjenesten, institusjonen eller senteret for foreldre og barn å gi slik opplysning.
Opplysninger til andre forvaltningsorganer, jf. Forvaltningsloven § 13 b nr. 5 og 6, kan bare gis når dette er nødvendig for å fremme barnevernstjenestens, institusjonens, senteret for foreldre og barns eller omsorgs senter for mindreårige oppgaver, eller for å forebygge vesentlig fare for liv eller alvorlig skade for noen helse.
Også yrkesutøvere i medhold av helsepersonelloven kan gis opplysninger etter denne bestemmelsen. Uten hinder av taushetsplikt skal barnevernstjenesten av eget tiltak gi opplysninger til helse‐ og omsorgstjenesten i kommunen når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig
at barnet vil bli født med skade. Jf. Helse‐ og omsorgstjeneste loven § 10‐3. Også etter pålegg fra de organer som ansvarlige for gjennomføringen av helse‐ og omsorgstjeneste loven, plikter barnevernstjenesten å gi slike opplysninger.
Dersom et barns interesser tilsier det, kan statsforvalteren eller departementet bestemme at opplysninger skal være undergitt taushetsplikt, selv om foreldrene har samtykket i at de gjøres kjent.